Bezienswaardigheden in Lissabon

Met de vele bezienswaardigheden die Lissabon rijk is kun je je wekenlang vermaken. De stad heeft voor een ieder ontzettend veel te bieden, en dat maakt het ook zo’n fijne stad om te verblijven. Naast de bezienswaardigheden die Lissabon in het centrum te bieden heeft, zijn er ook nog in omliggende plaatsen veel leuke dingen te doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Lissabon strand? Hoe dan ook: in dit artikel bereid jij je voor op jouw Lissabon stedentrip.

Waar vind je de meeste bezienswaardigheden in Lissabon?

Lissabon heeft een enorme oppervlakte en daarbij ook heel veel wijken. Echter, de meeste bezienswaardigheden van de stad zijn te vinden in de bekende wijken Alfama en Baixa. Toch zijn niet alleen deze wijken het bezoeken waard. De bezienswaardigheden rijken zich namelijk tot (ver) buiten Lissabon. Lissabon, de stad die ook wel de stad op de zeven heuvels wordt genoemd, heeft op iedere heuvel wel een bezienswaardigheid.

Dat betekent overigens niet dat je iedere bezienswaardigheid te voet hoeft te bezoeken. Het bezoeken van de bezienswaardigheden kan namelijk per voet behoorlijk pittig zijn. Gelukkig heeft Lissabon een groot tram en metronetwerk dat je verder helpt.

Bezienswaardigheden in Lissabon vooraf boeken

Wanneer je bezienswaardigheden in Lissabon bezoekt kan het in veel gevallen (met name in het hoogseizoen) prettig zijn om vooraf alvast te boeken. Hiermee voorkom je dat je lang in een rij zult staan voordat je de bezienswaardigheid daadwerkelijk kunt betreden.

Een betrouwbare partner als het gaat om tickets voor bezienswaardigheden is Get Your Guide. Het is een website met een Nederlandse interface waar je eenvoudig en betrouwbaar tickets koopt voor de bezienswaardigheden in Lissabon.

Rossio: het bekendste plein van Lissabon

rossio plein
Rossio plein in het centrum

Het kan bijna niet anders dan dat we deze lijst met bezienswaardigheden beginnen met Rossio. Het is één van de bekendste pleinen van Europa. Een impossant en authentiek plein dat tevens het centrale punt van Lissabon is.

De gehele stad is gevestigd rondom het Rossio plein. In de historie van Lissabon speelt Rossio een belangrijke rol. Vroeger was het een belangrijke plek voor marktkooplieden en handelaars, maar ook waren er stierengevechten en protesten op het plein.

In 1900 waren de cafe’s rondom Rossio een belangrijke plek voor kunstenaars en muzikanten. Tegenwoordig zijn de terrasjes ook zeer populair onder toeristen.

Tegenwoordig vind je op en rondom Rossio een aantal ontzettend gezellige terrassen en eetgelegenheden. Rossio wordt in Lissabon gezien als het meest centrale punt in het centrum. Het is dan ook een perfecte locatie om je hotel te boeken.

Lees meer over Rossio

Rua Nova do Carvalho: de roze straat (Pink street)

Bezienswaardigheden in Lissabon 1

In de wijk Cais do Sodre ligt de befaamde Pink Street. Een straat met -hoe kan het ook anders- een roze oppervlak. De echte naam voor Pink Street is Rua Nova do Carvalho. Rondom Pink Street zijn leuke bezienswaardigheden te vinden, maar het is vooral ontzettend gezellig.

De wijk staat bekend om de vele restaurantjes en barretjes die er te vinden zijn. Tot in de late uurtjes kun je er terecht voor allerlei lekkernijen, waaronder de bekende Caiprinha. Pink Street is de perfecte uitvalsbasis wanneer je je wilt wagen aan het stappen in Lissabon.

Cais do Sodre, de wijk waarin Pink Street gevestigd is, stond ook wel bekend als het red light district van Lissabon. Er zijn nog diverse winkeltjes met lingerie te vinden die doen denken aan de tijd dat er prostituees te vinden waren. Tegenwoordig zie je er overigens nog prostituees.

Lees meer over Pink Street

De Santa Justa lift: de bekendste lift van Europa

Elevador de Santa Justa

Het is de bekendste bezienswaardigheid van Lissabon (en misschien wel van Europa): Elevador Santa Justa. De bekende lift is in 1902 ontworpen door Raoul Mesnier du Ponsard. Het doel van deze lift was om de wijken Baixa en Bairro Alto met elkaar te verbinden.

In de eerste jaren dat deze lift draaide werd die nog aangedreven door stoom. In 1907 werd echter het besluit gemaakt om de lift elektrisch te maken. Al vanaf de beginjaren is de Elevador de Santa Justa een toeristische trekpleister. Jaarlijks trekken er veel toeristen naar de lift toe om te genieten van het heerlijke uitzicht wat je vanaf boven hebt.

De lift brengt bezoekers naar 32 meter hoogte, alwaar men een geweldig uitzicht over de stad heeft. De Santa Justa lift kost rond de 5 euro voor een retourtje.

Lees meer over Elevador Santa Justa

Mercado da Ribeira: bezienswaardigheid voor foodies

Mercado da Ribeira

Op zoek naar een culinaire hotspot in Lissabon? Dan mag deze heerlijke markt écht niet ontbreken op jouw lijstje. Mercado da Ribeira wordt ook wel de Time Out Markt genoemd. Het is gevestigd in de wijk Cais do Sodré. 

Mercado da Ribeira werd in 2014 voor het eerst geopend. Je vindt in deze prachtige foodhall meer dan 36 restaurants, variërend van heerlijke Portugese gerechten tot Italiaanse pasta’s. De food hall is voor iedereen leuk om te bezoeken, al is met voor vegetariërs en veganisten niet heel geschikt om er te eten. Je vindt er namelijk veel vlees en vis gerechten. 

Lees meer over Mercado da Ribeira

Miradouro de Santa Catarina: het mooiste uitzichtpunt van de stad

gratis activiten in Lissabon

Wil je fantastisch uitzicht over de stad en dat helemaal gratis? Dan is de Miradouro de Santa Catarina een must-visit! Veel mensen erkennen dat je vanaf dit uitzichtpunt het mooiste uitzicht over de stad Lissabon hebt. Rondom Miradouro de Santa Catarina kun je genieten van een aantal heerlijke restaurantjes. 

Het mooiste moment om naar Miradouro de Santa Catarina te gaan is rond zonsondergang. Je kan vanaf hier namelijk prachtige foto’s maken van Ponte 25 de Abril. 

Lees meer over Miradouro de Santa Catarina

Torre de Belém: verdedigingswerk op het water

Bezienswaardigheden in Lissabon: Torre de Belem

Torre de Belém ligt in (hoe kan het ook anders) de wijk Belém. Het was van oorsprong een verdedigingswerk voor de haven van Lissabon. Torre de Belém staat op de UNESCO erfgoed lijst en is gebouwd tussen 1514 en 1520. Torre de Belém wordt weleens gezien als het bekendste bezienswaardigheid in Lissabon.

Torre de belem is gebouwd in de zogenaamde manuelstijl. Je vindt er onder andere kolommen in de vorm van gevlochten touwen en veel afbeeldingen van planten en vissen. Het is een prachtig kunstwerk dat (zeker aan de kant waar het uitkijkt op de Taag) bijzonder fraai is vormgegeven. 

Met behulp van een trap kun je de kamers van Torre de Belem bezichtigen. Je vindt onder andere een kamer van de commandant en een gebedsruimte. Als je besluit om de toren te bezichtigen is het aan te raden om ook daadwerkelijk naar binnen te gaan. De kanonnen laten je zien hoe de haven van Lissabon verdedigd werd!

Lees meer over Torre de Bélem

Estadio da Luz: het stadion van SL Benfica

Het stadion van Benfica

Ben je een echte sportliefhebber? Dan is Estadio da Luz het perfecte uitje voor jou. SL Benfica is samen met Sporting en FC Porto de grootste club van Portugal. Het stadion is gebouwd in 2003 en is daardoor relatief nieuw.

SL Benfica is niet zomaar een voetbalclub. Naast de Portugese competitie is de club namelijk ook actief in de Champions League. Enkele jaren geleden kwam de club nog uit tegen het Nederlandse Ajax Amsterdam. Deze wedstrijd werd door de Amsterdammers gewonnen. 

Wanneer je in Lissabon bent is het altijd aan te raden om te kijken of Benfica toevallig een wedstrijd speelt. Een wedstrijdje meepakken in het prachtige stadion is altijd een goed idee, maar ook een rondleiding door het stadion is leuk om te doen. 

Lees meer over Estadio da Luz

Oceanário de Lisboa: een magische onderwaterwereld

Bezienswaardigheden in Lissabon: Oceanario de LisboaAls je net wat meer tijd te besteden hebt in Lissabon dan is het leuk om naar Oceanário de Lisboa te gaan. Het Oceanário is daarnaast leuk om te bezoeken wanneer je Lissabon met de kinderen bezoekt. De Oceanário is volgens veel bezoekers van Tripadvisor het mooiste aquarium ter wereld.

Het aquarium bevat meer dan 150 soort vissen, dus er is genoeg te bekijken! Je vindt in dit aquarium vier themagebieden: noordelijke atlantische oceaan, zuidelijke ijszee, noordoostelijke Stille Oceaan en Indische Oceaan. 

Wanneer je bij het Oceanário aankomt zal het opvallen dat er twee grote gebouwen staan. Het eerste gebouw bestaat voornamelijk uit kassa’s, winkels en wat horeca. Het tweede gebouw is het aquarium, waar alle vissen zitten.

Lees meer over Oceanário de Lisboa

Rua Augusta: de poort naar de stad

Bezienswaardigheden in Lissabon 2

Rua Augusta vormt samen met Rossio het meest centrale deel van de stad. Je treedt de Rua Augusta winkelstraat binnen op het moment dat je (vanaf de kant van de Taag) onder de Arco da Rua Augusta doorloopt. Rua Augusta is de winkelstraat van Baixa. In deze straat vind je winkels van alle bekende winkelketens die de wereld te bieden heeft, maar naast de H&M, Zara en Mango vind je ook tal van lokale winkels. Een walhalla voor de shop-liefhebber dus!

Maar naast de bekende ketens is de straat om een andere reden bekend: de Arco da Rua Augusta. De bekende boog is een soort toegangspoort voor de wijk Baixa. De toegangspoort is opgeleverd in 1875.

Ben je op zoek naar een hotel in Lissabon? Dan doe je er goed aan om eens te kijken in de buurt van Rua Augusta of Rossio. Deze plekken zijn ontzettend centraal en daardoor populair voor hotels.

Lees meer over Rua Augusta

LX Factory: creatief minidorp in de stad Lissabon

LX factory

Ben je op zoek naar bezienswaardigheden in Lissabon die nét wat anders zijn als de andere bezienswaardigheden? Dan mag een bezoek aan de LX factory eigenlijk niet ontbreken. Met een oppervlakte van maar liefst 22.000 m2 is dit minidorp het bezoeken waard.

De LX Factory is een creatieve broedplaats waar kunstenaars en muzikanten uit Lissabon graag komen. Het is een verborgen pareltje in de stad, liggend onder de welbekende Ponte 25 de Abril brug. Het terrein is een voormalig industrieel complex en is sinds enkele jaren opnieuw in gebruik genomen door kunstenaars.

Op het terrein vind je restaurants, bars en winkeltjes. Daarnaast organiseert men geregeld leuke activiteiten op het terrein van de LX Factory.

Lees meer over LX Factory

Jardim Zoologico de Lisboa: dierentuin van Lissabon

Dierentuin Lissabon

Ben je met de kids in Lissabon? Of houd je gewoon van dieren? Dan kan je je hart ophalen in de Jardim Zoologico de Lisboa. In deze prachtige dierentuin vind je maar liefst 400 verschillende soorten dieren. In totaal zelfs 2000 dieren.

Jardom Zoologico de Lisboa werd voor het eerst geopend in 1884. Het leuke aan de dierentuin is dat het midden in de stad Lissabon bevindt.

Lees meer over Jardim Zoologico de Lisboa

Sé kathedraal: de bekende kerk van Lissabon

Se Kathedraal Lissabon

Lissabon’s meest bekende kathedraal is de Sé kathedraal. De kathedraal is gebouwd door Dom Afonso Hendriquez, die zichzelf de ‘eerste koning van Portugal’ noemde. Nadat de kathedraal verwoest werd door de aardbeving in 1755, moest het gerenoveerd worden.

Je kunt de Sé kathedraal gratis bezoeken, maar als je het museum in wilt betaal je wel een kleine vergoeding.

Lees meer over Sé kathedraal

Ponte 25 de Abril: blikvanger van de stad

Ponte 25 de abril

De bekendste blikvanger van de stad Lissabon is ongetwijfeld Ponte 25 de Abril. De rode brug -waarvan het ontwerp is gebaseerd op de Golden Gate Bridge in San Fransisco- is een wereldwijd bekende brug.

Vanaf de brug heb je een geweldig uitzicht over de stad Lissabon. Tijdens je stedentrip naar Lissabon mag deze bezienswaardigheid niet overgeslagen worden.

Lees meer over Ponte 25 de Abril

Bezienswaardigheden in Lissabon in de avond

De meeste bezienswaardigheden in Lissabon zijn leuk om zowel overdag als ’s avonds te bezoeken. Echter, als je ons vraag welke bezienswaardigheden vooral in de avond leuk zijn dan hebben wij uiteraard een aantal tips voor je. 

Rooftop bar

Lissabon kent een aantal ontzettend leuke restaurants en bars die beschikken over een rooftop bar. Tijdens je stedentrip naar Lissabon kan je op deze rooftop bars genieten van een voortreffelijk uitzicht over Lissabon. Hieronder hebben een aantal rooftop bars weergegeven:

 •  Park Bar (Bairro Alto)
 • Rio Maravilha (LX Factory) 
 • Entretanto Rooftop Bar (Chiado) 
 • Memmo Alfama Terrace (Alfama)
 • Topo Chiado (Chiado)

Maanlicht tour

Bezienswaardigheden in Lissabon zijn soms nog mooier bij nacht. Tijdens een maanlicht tour leer je de stad in de avonduren kennen. Je gaat dan naar uitzichtpunten toe tijdens de avonduren, en dit geeft een nog mooier beeld van de stad. 

Concert bijwonen

Ook een concert bijwonen is tijdens de avonduren een goed idee. Je kan bijvoorbeeld naar het bekende MusicBox gaan. Hier treden geregeld leuke artiesten op die een extra dimensie aan je avond geven.

Pubcrawl Bairro Alto

Het valt niet echt onder de bezienswaardigheden in Lissabon, maar een bezoek aan de Bairro Alto tijdens de avonduren mag eigenlijk niet ontbreken. Je kan bij je accomodatie bijvoorbeeld eens navragen of er pubcrawls zijn in deze bekende wijk. Hierdoor ontdek je leuke uitgaansgelegenheden in Bairro Alto of Cais do Sodré.

Uitzichtpunten

We benoemden het ook al even bij de maanlicht tour, maar je kan natuurlijk zelf ook op pad gaan om de bekende uitzichtpunten in Lissabon te bezoeken tijdens de avond. Je krijgt een prachtig beeld van Lissabon in de nacht. Bekende uitzichtpunten zijn:

 • Miradouro da Graça (Graça)
 • Miradouro de Santa Catarina (Bairro Alto)
 • Miradouro das Portas do Sol (Alfama)
 • Miradouro de Santa Luzia (Alfama)
 • Miradouro de São Pedro de Alcântara (Bairro Alto)

Sintra bezienswaardigheden

Wij worden regelmatig gevraagd naar Sintra. Veel bezoekers combineren een stedentrip naar Lissabon met een bezoek aan het naastliggende Sintra. Onterecht wordt Sintra soms genoemd als park in Lissabon. Dit is niet het geval.

Sintra behoort namelijk tot het district Lissabon, maar het is wel een eigen gemeente. De totale oppervlakte van het dorp is 319 vierkante kilometer. Sintra is een geweldig dorpje om tijdens de stedentrip naar Lissabon te bezoeken. Sintra heeft een aantal mooie bezienswaardigheden die zeker het bezoeken waard zijn tijdens jouw stedentrip.

De meest bekende bezienswaardigheid in Sintra is zonder twijfel het paleis van Queluz. Vroeger brachten Portugese koningen hun zomers door in dit prachtige paleis. Naast het paleis van Queluz bezoeken ook veel bezoekers het nationaal paleis van Sintra.

Bezienswaardigheden in Lissabon 3
Sintra Lissabon

Bezienswaardigheden: Porto of Lissabon?

Een vraag die vaak aan ons gesteld wordt is: kan ik voor bezienswaardigheden beter naar Porto of Lissabon gaan? De vergelijking tussen Porto en Lissabon is eigenlijk niet helemaal eerlijk. Lissabon is een stuk groter dan Porto en daardoor heeft Lissabon een stuk meer bezienswaardigheden dan Porto.

Desondanks is Porto ook een ontzettend leuke stad om te bezoeken. Sterker nog, als je wat minder tijd hebt en geen zin hebt om keuzes te maken kan Porto ook een hele mooie stad zijn. Eerlijk = eerlijk: wij waren sneller uitgekeken op Porto. We hadden het gevoel dat we Porto in een dag hadden gezien.

Boek tickets voor bezienswaardigheden in Lissabon

De prachtige bezienswaardigheden die Lissabon te bieden heeft hebben een keerzijde. Soms kunnen de rijen (zeker in het hoogseizoen) behoorlijk lang zijn. In het hoogseizoen is Lissabon gewoon een stad die door veel mensen bezocht wordt. Het kan daarom raadzaam zijn om vooraf je tickets te boeken.

Onbeperkt toegang tot het openbaar vervoer en gratis toegang tot topattracties met de Lisboa Card

Het is een fenomeen dat je in steeds meer steden tegenkomt: de kortingskaart. Bezienswaardigheden in Lissabon bezoeken maakt het met deze kaart erg gemakkelijk en goedkoop.

Deze kaart is te verkrijgen in een 24, 48 en 72-uur variant. Deze kaart biedt een aantal voordelen:

 • Gratis toegang tot diverse bezienswaardigheden
 • Gratis onbeperkt toegang tot het openbaar vervoer voor 24, 48 of 72 uur
 • Kortingen bij diverse topattracties

De Lisboa Card is hier te bestellen.