Bezienswaardigheden in Lissabon

Met de vele bezienswaardigheden die Lissabon rijk is kun je je wekenlang vermaken. De stad heeft voor een ieder ontzettend veel te bieden, en dat maakt het ook zo’n fijne stad om te verblijven.

Op deze pagina nemen wij je mee naar de bezienswaardigheden die Lissabon te bieden heeft.

Waar vind je de meeste bezienswaardigheden in Lissabon?

Lissabon heeft een enorme oppervlakte en daarbij ook heel veel wijken. Echter, de meeste bezienswaardigheden van de stad zijn te vinden in de wijken Alfama en Baixa.

Op deze pagina leggen wij je ook uit waar de bezienswaardigheden te vinden zijn, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Bezienswaardigheden in Lissabon vooraf boeken

Voor bezienswaardigheden in Lissabon waar tickets voor moeten worden aangeschaft (denk bijvoorbeeld aan de Santa Justa lift) kan het verstandig zijn om vooraf alvast deze tickets aan te schaffen. Zelf doen wij dit altijd via Get Your Guide, een betrouwbare website met Nederlandse klantenservice.

Lees meer onderaan dit artikel over het vooraf boeken van tickets voor bezienswaardigheden van Lissabon.

Rossio: het bekendste plein van Lissabon

rossio

Eén van de bekendste bezienswaardigheden in Lissabon is Rossio. Een impossant en authentiek plein dat het centrale punt van Lissabon is. De gehele stad is gevestigd rondom dit plein. In de historie van Lissabon speelt Rossio een belangrijke rol. Vroeger was het een belangrijke plek voor marktkooplieden en handelaars, maar ook waren er stierengevechten en protesten op het plein.

In 1900 waren de cafe’s rondom Rossio een belangrijke plek voor kunstenaars en muzikanten. Tegenwoordig zijn de terrasjes ook zeer populair onder toeristen.

Lees meer over Rossio

Rua Nova do Carvalho: de roze straat (Pink street)

pink street lissabon

In de wijk Cais do Sodre ligt de befaamde Pink Street. Een straat met -hoe kan het ook anders- een roze oppervlak. Rondom Pink Street zijn leuke bezienswaardigheden te vinden, maar het is vooral ontzettend gezellig. De wijk staat bekend om de vele restaurantjes en barretjes die er te vinden zijn. Tot in de late uurtjes kun je er terecht voor allerlei lekkernijen, waaronder de bekende Caiprinha (neem er zeker niet te veel ;-)).

Lees meer over Pink Street

De Santa Justa lift: de bekendste lift van Europa

Elevador de Santa Justa

Het is de bekendste bezienswaardigheid van Lissabon: elevador de Santa Justa. De bekende lift is in 1902 ontworpen door Raoul Mesnier du Ponsard. In de eerste jaren dat deze lift draaide werd die nog aangedreven door stoom. In 1907 werd echter het besluit gemaakt om de lift elektrisch te maken.

De lift brengt bezoekers naar 32 meter hoogte, alwaar men een geweldig uitzicht over de stad heeft.

Lees meer over Santa Justa 

Mercado da Ribeira: bezienswaardigheid voor foodies

Mercado da Ribeira

Op zoek naar een culinaire hotspot in Lissabon? Dan mag deze heerlijke markt écht niet ontbreken op jouw lijstje. Traditionele en verse gerechten bij meer dan 30 restaurants is wat je vindt in Mercado da Ribeira. Voor vegetariërs en veganisten is deze markt wat minder geschikt: Portugezen zijn echte vlees/vis eters.

Deze foodmarkt is te vinden in de wijk Cais do Sodre (waar ook Pink Street ligt!).

Lees meer over Mercado da Ribeira

Miradouro de Santa Catarina: het mooiste uitzichtpunt van de stad

gratis activiten in Lissabon

Wil je fantastisch uitzicht over de stad en dat helemaal gratis? Dan is de Miradouro de Santa Catarina een must-visit! Vooral rondom zonsondergang is het altijd gezellig op deze uitzicht spot. Vanuit deze plek kan je geweldige foto’s maken van de bekende Ponte 25 de abril.

Bij Miradouro de Santa Catarina zijn een aantal kleine restaurantjes waar je wat kan eten en drinken.

Lees meer over Miradouro de Santa Catarina

Torre de Belém: verdedigingswerk op het water

Bezienswaardigheden in Lissabon: Torre de Belem

Torre de Belém ligt in (hoe kan het ook anders) de wijk Belém. Het was van oorsprong een verdedigingswerk voor de haven van Lissabon. Torre de Belém staat op de UNESCO erfgoed lijst en is gebouwd tussen 1514 en 1520.

Als je besluit om de toren te bezichtigen is het aan te raden om ook daadwerkelijk naar binnen te gaan. De kanonnen laten je zien hoe de haven van Lissabon verdedigd werd!

Lees meer over Torre de Bélem

Estadio da Luz: het stadion van SL Benfica

Het stadion van Benfica

Ben je een echte sportliefhebber? Dan is Estadio da Luz het perfecte uitje voor jou. Benfica is samen met Sporting en FC Porto de grootste club van Portugal. Het stadion is gebouwd in 2003 en is daardoor relatief nieuw!

Je kan een rondleiding nemen of zelfs een wedstrijd bezoeken als Benfica speelt terwijl je in Lissabon bent. Een absolute aanrader!

Lees meer over Estadio da Luz

Oceanário de Lisboa: een magische onderwaterwereld

Bezienswaardigheden in Lissabon: Oceanario de LisboaAls je net wat meer tijd te besteden hebt in Lissabon dan is het leuk om naar Oceanário de Lisboa te gaan. De Oceanário is volgens veel bezoekers van Tripadvisor het mooiste aquarium ter wereld.

Het aquarium bevat meer dan 150 soort vissen, dus er is genoeg te bekijken! Ook geven bezoekers aan dat ondanks dat ze niet veel hebben met vissen, ze het toch een leuk uitje vonden.

Lees meer over Oceanário de Lisboa

Rua Augusta: de poort naar de stad

Bezienswaardigheden in Lissabon 1

Rua Augusta is de winkelstraat van Baixa. In deze straat vind je winkels van alle bekende winkelketens die de wereld te bieden heeft, maar naast de H&M, Zara en Mango vind je ook tal van lokale winkels. Een walhalla voor de shop-liefhebber dus!

Maar naast de bekende ketens is de straat om een andere reden bekend: de Arco da Rua Augusta. De bekende boog is een soort toegangspoort voor de wijk Baixa. De toegangspoort is opgeleverd in 1875.

Lees meer over Rua Augusta

LX Factory: creatief minidorp in de stad Lissabon

LX factory Lissabon

De LX Factory is een creatieve broedplaats waar kunstenaars en muzikanten uit Lissabon graag komen. Het is een verborgen pareltje in de stad, liggend onder de welbekende Ponte 25 de Abril brug. Het terrein is een voormalig industrieel complex en is sinds enkele jaren opnieuw in gebruik genomen door kunstenaars.

Op het terrein vind je restaurants, bars en winkeltjes. Daarnaast organiseert men geregeld leuke activiteiten op het terrein van de LX Factory.

Lees meer over de LX Factory

Jardim Zoologico de Lisboa: dierentuin van Lissabon

Dierentuin Lissabon

Ben je met de kids in Lissabon? Of houd je gewoon van dieren? Dan kan je je hart ophalen in de Jardim Zoologico de Lisboa. In deze prachtige dierentuin vind je maar liefst 400 verschillende soorten dieren. In totaal zelfs 2000 dieren.

Je vindt de dierentuin van Lissabon in het hart van de stad. 

Lees meer over de dierentuin van Lissabon

Sé kathedraal: de bekende kerk van Lissabon

Sé Kathedraal

Lissabon’s meest bekende kathedraal is de Sé kathedraal. De kathedraal is gebouwd door Dom Afonso Hendriquez, die zichzelf de ‘eerste koning van Portugal’ noemde. Nadat de kathedraal verwoest werd door de aardbeving in 1755, moest het gerenoveerd worden. 

Je kunt de Sé kathedraal gratis bezoeken, maar als je het museum in wilt betaal je wel een kleine vergoeding.

Lees meer over de Sé kathedraal

Ponte 25 de Abril: blikvanger van de stad

Alcantara

De bekendste blikvanger van de stad Lissabon is ongetwijfeld Ponte 25 de Abril. De rode brug -waarvan het ontwerp is gebaseerd op de Golden Gate Bridge in San Fransisco- is een wereldwijd bekende brug.

Vanaf de brug heb je een geweldig uitzicht over de stad Lissabon. Tijdens je stedentrip naar Lissabon mag deze bezienswaardigheid niet overgeslagen worden. 

Lees meer over Ponte 25 de Abril

Boek tickets voor bezienswaardigheden in Lissabon

De prachtige bezienswaardigheden die Lissabon te bieden heeft hebben een keerzijde. Soms kunnen de rijen (zeker in het hoogseizoen) behoorlijk lang zijn.

Zeker tijdens een stedentrip (wanneer je beperkte tijd hebt) kan dit behoorlijk frustrerend zijn. Het kan daarom raadzaam zijn om de tickets vooraf te boeken.

Wij hebben een overzicht met attracties die je van tevoren kan boeken.

Onbeperkt toegang tot het openbaar vervoer en gratis toegang tot topattracties met de Lisboa Card

Het is een fenomeen dat je in steeds meer steden tegenkomt: de kortingskaart. In Lissabon noemen ze deze de zogenaamde Lisboa Card.

Deze kaart is te verkrijgen in een 24, 48 en 72-uur variant. Deze kaart biedt een aantal voordelen:

  • Gratis toegang tot diverse bezienswaardigheden
  • Gratis  onbeperkt toegang tot het openbaar vervoer voor 24, 48 of 72 uur
  • Kortingen bij diverse topattracties

De Lisboa Card is hier te bestellen, maar is ook in het overzicht van de andere tickets hieronder te vinden.