Kasteel Lissabon: Castelo de São Jorge

Castelo de São Jorge is het grootste kasteel dat Lissabon kent. Vanaf het imposante kasteel heb je een prachtig uitzicht over de stad. Het kasteel is één van de oudste overblijfselen van de stad. Een deel van het bouwwerk overleefde de zware aardbeving van 1755 niet. De verwoestingen zijn goed mogelijk hersteld.

Geschiedenis van Castelo de São Jorge

In de 5e eeuw werd er een fort gebouwd door de Visigoten. In de 11e eeuw bouwden de Moren op de rest van het fort een kasteel. Destijds bezaten de Moren grote delen van Portugal. In 1147 werd Lissabon heroverd door christelijke koningen en sindsdien werd het kasteel in gebruik genomen als Koninklijk kasteel.

kasteel lissabon
Het kasteel torend boven de stad uit

Helaas werd een groot deel van het kasteel tijdens de aardbeving in 1755 verwoest. Tijdens je bezoek kun je de overblijfselen bewonderen. Bekijk de binnenplaatsen, wallen en de elf torens terwijl je ondertussen geniet van het uitzicht over de stad. Er vindt al lange tijd een tentoonstelling plaats over de periode van de Moren. Als je hier meer over wilt weten, is dit zeker een aanrader.

Castelo de Sao Jorge

Kasteel Lissabon: Panorama uitzicht

Veel toeristen zullen het kasteel Lissabon bezoeken om het panoramische uitzicht over de stad en rivier de Taag. Dit maakt de steile wandeling omhoog het meer dan waard. Naast de vele kanonnen vind je ook heel veel pauwen. Zij leven hier en paraderen met hun mooie veren rond. Zij zullen niet snel iets doen, want ze zijn de drukte gewend.

Bij het kasteel is een klein terras en een restaurant aanwezig. Hier kun je wat drinken of een hapje eten.

Castelo de Sao Jorge
Uitzichtpunt vanaf Castelo de São Jorge

Hoe kom je bij Castelo de São Jorge?

Het kasteel is gelegen in de wijk Alfama. Via smalle, steile straatjes kom je uiteindelijk bij het kasteel. Ben je sportief ingesteld? Dan kun je de tocht omhoog ter voet afleggen. De afstand vanaf praça do comércio is ongeveer 2 kilometer.

Houd rekening met de steile heuvels en trek daarom goede wandelschoenen aan. Wij geven zelf de voorkeur aan een wandeling naar het kasteel. Je ontdekt de historische wijk Alfama en je kunt ondertussen genieten van het prachtige uitzicht bij Miradouro Santa Luzia.

Als je liever iets minder inspanning levert, kun je Tram 28 of een tuktuk nemen. Tram 28 brengt je door de smalle straatjes omhoog en stopt o.a. bij Miradouro Santa Luzia. Houd er rekening mee dat de tram ook een populaire toeristische attractie is. De rijen voor een ritje in de tram kunnen in de zomermaanden behoorlijk lang zijn.

tram-28
Tram 28 in Alfama