Estádio da Luz

Estadio da Luz is de thuisbasis van S.L. Benfica en staat bekend als het grootste stadion in Portugal, met een capaciteit van meer dan 65.000 zitplaatsen. Het is niet alleen het grootste stadion in Portugal, maar ook een van de meest iconische stadions in Europa. Tijdens je stedentrip naar Lissabon mag een bezoek aan het stadion niet ontbreken.

De naam van het stadion heeft een bekende betekenis. Luz’ betekent ‘Licht’, maar refereert ook aan de naam van de belangrijkste straat in de buurt: “Estrada da Luz”.

Geschiedenis van het Estadio da Luz

Het Estadio da Luz werd geopend in 2004 ter vervanging van het oude Estadio da Luz, dat werd gesloopt in 2003. Het nieuwe stadion werd gebouwd op dezelfde locatie als het oude stadion en kostte ongeveer € 162 miljoen om te bouwen. Het ontwerp van het nieuwe stadion was het resultaat van een internationale wedstrijd, waarin meer dan 70 architectenbureaus uit 15 verschillende landen meededen.

Het stadion heeft in de loop der jaren een aantal belangrijke voetbalwedstrijden gehost, waaronder de UEFA Champions League-finale van 2014 tussen Real Madrid en Atletico Madrid en de finale van de UEFA Nations League 2019 tussen Portugal en Nederland.

Estadio da Luz Benfica

 

 

 

 

 

Architectuur en ontwerp

Het Estadio da Luz is ontworpen door het Amerikaanse architectenbureau HOK Sport, dat ook verantwoordelijk was voor de bouw van enkele van de meest iconische stadions ter wereld, waaronder het Wembley Stadium in Londen en het Yankee Stadium in New York City. Het stadion heeft een modern ontwerp met vier afzonderlijke tribunes die elk zijn genoemd naar een van de oprichters van S.L. Benfica. Het stadion heeft ook een schuivend dak dat kan worden geopend en gesloten afhankelijk van het weer.

Wedstrijden en evenementen

Sinds de opening van het Estadio da Luz heeft het stadion verschillende belangrijke wedstrijden en evenementen gehost. Het was een van de stadions voor het Europees kampioenschap voetbal in 2004 en was de locatie voor de finale van de Champions League in 2014. Het stadion heeft ook concerten gehost van verschillende internationale artiesten, waaronder Beyoncé en U2.

Faciliteiten van Estadio da Luz

Het Estadio da Luz biedt veel meer dan alleen een plek om voetbalwedstrijden te bekijken. Het stadion beschikt over een modern trainingscomplex, winkels, restaurants en een museum dat gewijd is aan de geschiedenis van Benfica en het Portugese voetbal.

Het museum, genaamd Benfica Cosme Damião Museum, is gelegen in het stadion en biedt een interactieve ervaring voor bezoekers. Het toont de geschiedenis van de club, inclusief de vele trofeeën die de club door de jaren heen heeft gewonnen en de beste spelers die voor Benfica hebben gespeeld.

De Benfica-ervaring

Als thuisbasis van S.L. Benfica biedt het Estadio da Luz een unieke voetbalervaring. De fans van “SLB” staan bekend om hun passie en toewijding aan hun club en het stadion biedt een sfeer die moeilijk te evenaren is. 

Als je een bezoek wilt brengen aan het Estadio da Luz zijn er verschillende opties beschikbaar. Het stadion biedt rondleidingen aan die je meenemen door het hele complex, inclusief het museum en de kleedkamers van het team.

Hoe kom je bij Estádio da Luz?

Het stadion ligt iets buiten het stadscentrum van Lissabon, maar het is nog steeds gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. De snelste en meest handige manier om bij het stadion te komen is met de metro.

Neem de metrolijn Azul (blauwe lijn) naar station Colégio Militar/Luz en neem vervolgens de uitgang ‘Estadio’. Het stadion ligt op ongeveer vijf minuten lopen vanaf het metrostation.

Als alternatief kun je ook de bus nemen. Verschillende buslijnen, waaronder lijn 701, 746, 750 en 767, stoppen bij het stadion. Je kunt de bus nemen vanaf verschillende haltes in het stadscentrum, waaronder Praça Marquês de Pombal en Rossio.

Adres: Av. Eusébio da Silva Ferreira, 1500-313 Lisboa, Portugal