Alfama Lissabon

Alfama is de oudste wijk van Lissabon. Het is gelegen op de zeven heuvels tussen de Taag en Castelo de São Jorge. Tijdens de aardbeving in 1755 is de wijk ongeschonden gebleven met als resultaat een prachtige, pittoreske uitstraling met een doolhof aan steile straatjes. Dit is een zeldzaam voorval, aangezien een groot deel van de stad de aardbeving niet overleefd heeft.

Fadohuizen in Alfama Lissabon

Alfama is van oudsher een erg arme wijk. Mede hierdoor is in 19e eeuw hier de bekende Portugese muziek fado ontstaan. Er zijn in Alfama vele fadohuizen te vinden waar je onder het genot van een hapje en een drankje van fado kunt genieten. De meeste fadohuizen gaan rond 19.00 open en zijn het meeste te vinden rond het plein bij het fado-museum.

Fado

Openbaar vervoer in Alfama

Wanneer je een bezoek wilt brengen aan Alfama en/of het bekende Castelo de São Jorge kun je kiezen om te voet te gaan. Houd wel rekening met een pittige klim door de steile, smalle straatjes van de wijk. Als je deze pittige klim liever overslaat kun je kiezen voor een ritje in tram 28. Deze tram is populair onder toeristen en brengt je via de wijken Bairro Alto, Graça, Mouraria met als eindpunt Alfama.

Lees meer over tram 28

Alfama

Waar ligt Alfama Lissabon?

Zoals eerder genoemd ligt de wijk Alfama op de zeven heuvelen van Lissabon. Alfama is lopend eenvoudig te bereiken vanaf het grote plein Praça do Comércio. Hier kun je dwars door de steile straatjes omhoog steken. De straatjes zijn de smal voor auto’s dus het is aan te raden om te voet of met tram 28 te gaan.

Alfama Lissabon 1

Aanraders

Alfama is erg populaire wijk onder toeristen. Dit komt niet alleen door de Middeleeuwse straatjes. Als kroon op de heuvel ligt namelijk het beroemde kasteel Castelo de São Jorge. Met tram 28 kom je tot de top van de heuvel. De laatste meter omhoog zul je zelf ter voet moeten afleggen. Deze flinke klim wordt vervolgens beloond met een prachtig uitzicht over de stad, de Taag en de overkant van de rivier.

Lees meer over Castelo São Jorge

kasteel lissabon

Sé Kathedraal, voluit Igreja de Santa Maria Maior, is het oudste kerkgebouw van de stad. Het kathedraal oogt somber van de buiten maar van binnen is er genoeg te zien. Het kathedraal is gratis te bezoeken. Je kunt een extra kaartje kopen voor de oude opgravingen, schatkamer en kloostergang.

Sé Kathedraal

Naast het prachtige uitzicht vanaf het Castelo de São Jorge kun je ook even een tussenstop maken bij Miradouro de Graça vlakbij het kasteel. Dit uitzichtpunt is rustiger en niet alleen populair bij toeristen, maar ook bij lokale inwoners. Bij Miradouro de Graça is een openlucht café aanwezig waar je kunt genieten van het uitzicht op de Castelo de São Jorge en de vele rode daken van de kleine huisjes in Alfama.

Ben je benieuwd naar de andere wijken in Lissabon. Klik dan op de onderstaande knop.

Bekijk alle wijken