Alfama Lissabon

Alfama is de oudste wijk van Lissabon. Het is gelegen op de zeven heuvels tussen de Taag en Castelo São Jorge. Tijdens de aardbeving in 1755 is de wijk ongeschonden gebleven met als resultaat een prachtige, pittoreske uitstraling met een doolhof aan steile straatjes.

Fadohuizen in Alfama

Alfama is van oudsher een erg arme wijk. Mede hierdoor is in 19e eeuw hier de bekende Portugese muziek fado ontstaan. Er zijn in Alfama vele fadohuizen te vinden waar je onder het genot van een hapje en een drankje van fado kunt genieten. De meeste fadohuizen gaan rond 19.00 open en zijn het meeste te vinden rond het plein bij het fado-museum.

Fado-alfama

Openbaar vervoer in Alfama

Wanneer je een bezoek wilt brengen aan Alfama en/of het bekende Castelo São Jorge kun je kiezen om te voet te gaan. Houd wel rekening met een pittige klim door de stijle, smalle straatjes van de wijk. Als je deze pittige klim liever overslaat kun je kiezen voor een ritje in tram 28. Deze tram is populair onder toeristen en brengt je via de wijken Bairro Alto, Graça, Mouraria met als eindpunt Alfama. Meer informatie over tram 28 is hier te vinden.

Alfama

Waar ligt Alfama?

Zoals eerder genoemd ligt de wijk Alfama op de zeven heuvelen van Lissabon. Alfama is lopend eenvoudig te bereiken vanaf het grote plein Praça do Comércio. Hier kun je dwars door de steile straatjes omhoog steken. De straatjes zijn de smal voor auto’s dus het is aan te raden om te voet of met tram 28 te gaan.

Alfama

Aanraders
Alfama is erg populair onder toeristen. Dit komt niet alleen door de Middeleeuwse straatjes. Als kroon op de heuvel ligt het beroemde kasteel Castelo São Jorge. Met tram 28 kom je tot de bruchtop van de berg. De laatste meter zul je toch echt zelf moeten afleggen. Deze flinke klim wordt vervolgens beloond met een prachtig uitzicht over de stad, de Taag en de overkant van de rivier.

Sé Catedral, voluit Igreja de Santa Maria Maior, is het oudste kerkgebouw van de stad. Het kathedraal is vrij somber van de buitenkant maar van binnen is er genoeg te zien. Het kathedraal is gratis te bezoeken maar je kunt een extra kaartje kopen voor de oude opgravingen, schatkamer en kloostergang.

Naast het prachtige uitzicht vanaf het Castelo São Jorge kun je ook even een tussenstop maken bij Miradouro de Graça vlakbij het kasteel. Dit uitzichtpunt is niet alleen populair bij toeristen maar ook bij de locals. Bij Miradouro de Graça is een openlucht café aanwezig waar men kan genieten van het uitzicht op de Castelo São Jorge en de vele rode daken van de kleine huisjes in Alfama.