Torre de Belém

Als je in Lissabon bent, is er één monument dat je niet mag missen – de Torre de Belem in de gelijknamige wijk Belém. Dit prachtige fort ligt aan de oever van de rivier de Taag en is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Portugal. In dit artikel zullen we de geschiedenis van de Torre de Belem bespreken, de architectuur en het belang ervan voor de Portugese cultuur.

torre de belem

Geschiedenis van Torre de Belem

De Torre de Belem werd gebouwd in de 16e eeuw en was oorspronkelijk bedoeld als een verdedigingsfort. Het werd gebouwd in opdracht van koning Manuel I en werd voltooid in 1519. Het fort diende als een belangrijk bolwerk voor de Portugese marine, die het gebruikte om de ingang van de haven van Lissabon te verdedigen.

Hiëronymietenklooster lissabon

Architectuur van Torre de Belem

De Torre de Belem is een prachtig voorbeeld van de Portugese manuelijnse architectuur, die bekend staat om zijn unieke combinatie van gotische en renaissancestijlen. Het fort is gebouwd van zandsteen en heeft vier verdiepingen, elk met een eigen unieke uitstraling en doel. De begane grond is een kleine kamer die oorspronkelijk werd gebruikt als gevangenis. De tweede verdieping was de slaapkamer van de gouverneur van het fort. De derde verdieping was de wapenkamer en de vierde verdieping was het kanonplatform.

De architectuur van de Torre de Belem is een van de belangrijkste redenen waarom het zo’n populaire toeristische attractie is geworden. Het is niet alleen een indrukwekkend voorbeeld van Portugese architectuur, maar het is ook een van de weinige overgebleven monumenten van de manuelijnse stijl.

Betekenis van Torre de Belem voor Portugese cultuur

De Torre de Belem is niet alleen belangrijk vanwege zijn architectuur en geschiedenis, maar het is ook een symbool van de Portugese cultuur en identiteit. Het fort was een belangrijk bolwerk voor de Portugese marine en hielp het land te verdedigen tegen buitenlandse indringers. Het vertegenwoordigt de onafhankelijkheid en het verzet van Portugal tegen de grootmachten van die tijd.

Vandaag de dag is de Torre de Belem een populaire toeristische attractie en trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld. Het wordt ook beschouwd als een van de zeven wonderen van Portugal.

Bezoek Torre de Belem

Als je de Torre de Belem wilt bezoeken, zijn er enkele dingen die je moet weten. Het fort is geopend voor het publiek van dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 18.00 uur. De toegangsprijs is € 6 per persoon en er zijn speciale tarieven voor studenten en senioren. Bestel hier je tickets.

Het is ook mogelijk om een rondleiding te krijgen door de Torre de Belem. Tickets voor de rondleiding kan je hier halen.

Adres: Av. Brasília, 1400-038 Lisboa, Portugal