Rossio (Praça Dom Pedro IV)

Het bekendste plein van Lissabon is zonder twijfel Rossio. De officiële naam komt van de Koning van Portugal in de 19e eeuw. In de Middeleeuwen werd het plein al gebruikt als ontmoetingsplaats. Daarnaast werden er executies uitgevoerd, gedemonstreerd en werden er stierengevechten gehouden.

rossio plein

Het belangrijkste gebouw op het plein is Teatro Nacional Dona Maria II. Dit gebouw is in 1842 gebouwd. Midden op het plein staat een hoog standbeeld van Pedro IV. Aan weerskanten van het beeld zijn twee fonteinen gebouwd die het plein op zomerse dagen laat stralen. De fonteinen zijn identiek aan elkaar en de beelden op de fonteinen zijn mythische figuren. Aan de voet van de zuil staan beelden die recht, moed, terughoudendheid en wijsheid voorstellen.

Rossio plein Lissabon

Aan de rechterkant van het plein vind je Estação de Caminhos de Ferro do Rossio, ook wel Rossio. Het werd in 1887 gebouwd als centraal station van Lissabon maar hedendaags vertrekken er alleen nog treinen naar het sprookjesdorp Sintra (20 km van Lissabon). Leuk om te zien is dat je na vertrek meteen door de bergen rijdt die Lissabon als stad om ringen.

Vergeet vooral niet naar beneden te kijken als je het Rossio plein oversteekt. Het plein is namelijk bedekt met prachtige zwart-wit steentjes die je door heel Lissabon vindt.

rossio

Het plein is omgeven door veel gezellige winkeltjes en horecagelegenheden. Hierdoor heeft het plein een levendige sfeer. Via de zuidkant van Rossio loop je naar de bekende winkelstraat Rua Augusta. Vervolgens kun je doorlopen naar het Praça do Comércio.