10x gratis activiteiten in Lissabon

Lissabon is een van de meest budgetvriendelijke steden van Europa. Om het prachtige Lissabon te ontdekken hoef je helemaal niet telkens je portemonnee te trekken! Wil jij Lissabon beleven voor maar een paar euro of zelfs helemaal gratis? In dit artikel vind je 5 gratis activiteiten in Lissabon om te doen.

1. Gratis activiteit in Lissabon: uitzichtpunten

Uitzichtpunten (miradouros) zijn in de meeste gevallen gratis te bezoeken, zo ook in Lissabon. De stad is gebouwd op zeven heuvels dus er is veel hoogteverschil in Lissabon. Vanaf verschillende pleinen heb je een prachtig uitzicht over de ‘benden’ binnenstad. Vaak zijn op deze uitzichtpunten bankjes neergezet. Als je eigen drankjes en hapjes meeneemt, kun je gratis genieten van het uitzicht!

De bekenste uitzichtpunten in Lissabon zijn Miradouro da Graça, Miradouro de Santa Catarina, Miradouro da Nossa Senhora do Monte en Miradouro de Santa Luzia. 

Mooiste uitzichtpunten

2. (Sé) Kathedraal van Lissabon

De bekende kathedraal van Lissabon in de wijk Alfama is gratis te bezoeken. Als je geïnteresseerd bent in architectuur is de Sé Kathedraal een bezienswaardigheid die je zeker niet mag missen! Als je een wandeling door de enorme kathedraal maakt, zie je architectuur uit de Romaanse, Gotische en barokperiode. De kathedraal werd in de twaalfde eeuw gebouwd op de resten van een moskee.

De kathedraal heeft twee grote klokkentorens en een massieve buitenkant. Hier lees je meer over de Sé Kathedraal. De  openingstijden zijn hier ook weergegeven.

gratis activiteiten in lissabon

3. Bezoek de LX Factory

Verborgen onder de Ponte 25 de Abril ligt het hippe industriële ministadje LX Factory. Hier kan menig kunstliefhebber zijn hart ophalen. Het is een oud fabrieksterrein dat is omgetoverd in een culturele spot die je zeker niet mag missen. De oude fabriekspanden stammen uit de 19e eeuw. De meeste zijn inmiddels opgeknapt door de culturele geesten van de stad. Naast alle kunstateliers die er te vinden zijn, is het terrein zelf al moeite waard om te verkennen. Op iedere hoek van de straat vind je prachtige graffiti kunstwerken en street art.

gratis activiteiten in Lissabon

4. Genieten aan de Taag

Lissabon strekt zich uit langs de Taag. Langs deze mooie rivier zijn dan ook genoeg activiteiten te doen, helemaal gratis! Wandel bijvoorbeeld vanaf Belém over de rivierpromenade richting de verdedigingstoren Torre de Belém. Ook het stuk aan de Taag wat grens aan de Praça do Commércio is altijd gezellig druk. Vooral in de warme zomermaanden is het goed vertoeven langs de Taag. De rivier zorgt dan voor de nodige verkoeling.

gratis activiteiten

5. Bezoek de open lucht markt

Iedere dag zijn er op verschillende plekken in de stad markten te vinden. Op deze lokale markten kun je de authentieke Portugese sfeer proeven en genieten van goddelijke lekkernijen. Daarnaast is het ook gewoon leuk om rond te struinen over de marken en te kijken naar alle lokale producten die worden aangeboden. De bekendste markten in Lissabon zijn Mercado da Ribeira, Feira da Ladra en de Mercado do Campo de Ourique. In de LX Factory is er iedere zondag een openlucht markt te vinden.

gratis activiteiten in Lissabon

6. Wandelroutes in Lissabon

Als je Lissabon wilt ontdekken kun je dit uitstekend te voet doen. Houd er wel rekening mee dat de stad gebouwd is op zeven heuvelen. Je zult dus regelmatig wat steile wandel stukken tegenkomen die op en af loopt. Wees voorbereid en trek goede (wandel)schoenen aan tijdens je verblijf in Lissabon. Je kunt ervoor kiezen om de stad op de bonnefooi te bewandelen of om een bestaande wandelroute te kiezen. Op internet zijn er veel verschillende wandelroutes in Lissabon te vinden. Er zijn veel routes te vinden die je door het historisch centrum leiden. 

gratis activiteiten in Lissabon

7. Bezoeken parken

Als je de drukte van het centrum even wilt ontvluchten, kun je een van de vele parken bezoeken. Ook kun je er op de warme dagen in de zomer verkoeling zoeken onder de vele naaldbomen. Bekende grote parken in Lissabon zijn Parque Eduardo VII (in het centrum), Jardim da Estrela (vlakbij de bekende Basilica da Estrela) en Jardim Botanico Tropical (in de wijk Belém). Op

8. Afkoelen op het strand 

Lissabon kent in de zomer veel warme dagen. We kunnen ons voorstellen dat je tijdens deze dagen verkoeling zoekt. De stad lijkt aan het strand of aan de zee te liggen maar het is de uitmonding van de rivier de Taag. Gelukkig kun verkoeling zoeken op de vele stranden in de buurt van de stad. In dit artikel lees je welke stranden er bereikbaar zijn vanaf Lissabon. 

gratis activiteiten in Lissabon

9. Pastéis de Nata

Deze lekkernij mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Het eten van de zoete gebakjes is natuurlijk al een hele leuke en smakelijke activiteit op zich. Maar je kunt ook op zoek gaan naar bakkerij om te zien hoe de gele pareltjes gemaakt worden. Veel bakkerijen hebben namelijk een ‘open’ keuken. Door een raam kun je zien hoe de pastéis gemaakt worden.

10x gratis activiteiten in Lissabon 1

10. Spot street art 

Lissabon is een stad die erg fotogeniek is. De smalle straatjes zorgen voor een prachtige authentieke uitstraling die je wel wil op de foto moét zetten! Ook vind je door de hele stad graffiti kunstwerken. De vrolijke kleuren van de schilderingen maken de stad nog eens extra bijzonder. Street art vind je het meeste net buiten het centrum in de LX Factory, in de wijk Bairro Alto en langs de Taag.

10x gratis activiteiten in Lissabon 2

Andere leuke bezienswaardigheden en dingen om te doen in Lissabon vind je op deze pagina

Plaats een reactie