Lokale specialiteiten in Lissabon

De inwoners van Lissabon zijn erg trots op hun nationale gerechten. Het is daarom zeker aan te raden om je te verdiepen in de lokale keuken en te proeven van al het lekkers wat de stad te bieden heeft. Typische Portugese gerechten zijn over het algemeen eenvoudig, maar zeer smaakvol. Een goed gevulde portemonnee is niet nodig want duur is Lissabon zeker niet. Wij hebben een lijst samengesteld met de meeste voorkomende lokale specialiteiten in Lissabon.

Lokale specialiteiten in Lissabon

Portugezen zijn echte viseters! Er is geen menukaart te vinden waar men geen gegrilde sardientjes of lokale bacalhau serveert. Bacalhau is gezouten en gedroogde kabeljauw. Deze vis wordt door Portugese koks op wel 365 verschillende manieren klaargemaakt. Voor iedere dag een andere manier. De vis zouten en drogen was vroeger een manier om de vis langer te bewaren. Sardientjes worden vooral gegeten met vers brood bij de borrel of als voorgerecht in een restaurant.

Andere visgerechten die veel gegeten worden zijn een broodsoep met zeevruchten genaamd açorda de marisco, Pataniscas, gefrituurde stukjes stokvis en Amêijoas à Bulhão Pato. Dit zijn schelpjes gemaakt met knoflook en koriander en smaken hemels. De schelpjes worden vaak geserveerd als voorgerecht.

Lokale specialiteiten in Lissabon

Vlees

Naast vis zijn de inwoners van Lissabon ook echte vleesliefhebbers. Een lokale vegetariër zul je niet snel treffen. Bife à Café is een bekend vleesgerecht. Hier wordt biefstuk bereid met een romige koffiesaus. Liefhebbers en nieuwsgierige toeristen kunnen dit bekende gerecht bij restaurant ‘Marrare das Sete Portas’, gelegen in de wijk Baixa Pombalina, proeven. Leitão à Bairrada is ook een bekende specialiteit. Het is een geroosterd speenvarken met een krokant korstje.

Specialiteiten in Lissabon

Dessert en zoetigheden

Een van de populairste specialiteiten in Lissabon is de de Pastéis de Nata of Pastéis de Belém. Dit roompasteitje worden over algemeen warm gegeten en bestrooid met kaneel en poedersuiker. Ze zijn verkrijgbaar in bijna alle cafés en bakkerijen in Lissabon. Om je vingers bij af te likken! Salame de chocolate, dit lijkt het meeste op de Nederlandse arretjescake. De Portugezen zijn echte zoetliefhebbers als het gaat om nagerechten en snacks bij de koffie.

Portugese eetgewoontes

Najaarssnack

In het najaar zijn kastanjes een echte lekkernij in Lissabon. Op elke hoek van de straat kun je een puntzakje met gepofte kastanjes kopen. De kastanjes worden in oktober en november geoogst en op 11 november is er zelf een apart feest speciaal voor de kastanjes. Op deze dag komt iedereen samen om gepofte kastanjes te eten.

Plaats een reactie