5x koffie in Lissabon

Portugezen staan bekend als echte koffieleuten. En het liefst doen ze dit buiten de deur. ‘S ochtends voor het werk, in de lunchpauze en in de avond na het werk wordt er veelal koffie gedronken. 

Koffie drink je gewoonlijk aan de bar. Wil je toch liever even zitten terwijl je geniet van een kopje koffie? Dan kun je het beste op een terrasje gaan zitten en naast een kopje koffie iets lekkers bestellen. Want naast koffieleuten zijn de Portugezen ook echte zoetkauwers. Overal weer je koffie kunt krijgen kun je gewoonlijk ook allerlei lekkers kopen zoals de bekende pastéis de Nata, een plak Salame de Chocolate of een Pastel de Feijão.

Ben je niet in Lissabon maar wil je toch graag genieten van Portugese koffie? In Nederland vind je diverse webshops die de lekkerste koffiebonen aanbieden, waarbij tevens Portugese koffiebonen te vinden. Ook kun je een koffiebonen proefpakket aanschaffen, waarmee je onder andere Portugese koffiespecialiteiten probeert.

Koffie in Lissabon

In een pasteleria schenkt men niet alleen lekkere koffie maar ook vele soorten. Koffie wordt als brandstof gezien om de dag door te komen. Hieronder vind je een lijst met de soorten Portugese koffies:

Uma bica: De Portugese versie van een espresso. Een klein kopje heel sterke koffie. Het kan een bittere slok zijn waardoor veel Portugezen uma bica met suiker drinken. Goed om te weten: als je vraagt om een café serveren ze een bica.

5x koffie in Lissabon 1
Carioca: Zwarte koffie aangelengd met water, iets minder sterk dus. Als je liever koffie zonder cafeïne drinkt, kun je het beste om een café descafeinado vragen.

Italiano: Een klein laagje zeer sterke espresso. Een koffie voor mensen die houden van sterke koffie! In het Italiaans heet deze koffie ristretto.

Galão: De Portugese versie van de Caffè Latte, een groot glas melk met onder in een laagje sterke koffie. Garoto is de kleinere versie van de Galão. Een espresso met een klein beetje schuimende melk. Je spreekt het uit als kharotto. In Spanje staat deze koffie betekent als een Cortado.

koffie in lissabon

Meia de leite: Een doorsnee kop koffie met melk. De verhoudingen zijn half half. Het is vergelijkbaar met wat wij in Nederland kennen als een flate white.

Een chá betekent in het Portugees vaak zwarte thee. Als je groene thee wilt drinken kun je vragen om een verde chá of chá camomila (kamille thee). Daarnaast kun je naast een sterke uma bica of italiano een glaasje water bestellen als je dat wenst. Een kopje bica (café) kost in Lissabon gemiddeld € 0,80. Een Carioca iets meer, gemiddeld € 1,40.

Plaats een reactie