Alcântara Lissabon

Een wijk die minder bekend is onder toeristen, is de wijk Alcântara. Alcântara wordt tijdens een stedentrip vaak overgeslagen, maar dat zeker onterecht. Het meest bekende aan de wijk Alcântara is waarschijnlijk de LX Factory.

De LX Factory is gevestigd onder de welbekende Ponte de 25 Abril brug. Het is een creatieve broedplaats waar heel veel leuke restaurants en winkels te vinden zijn.

Het havengebied Alcântara Lissabon

Alcântara is een havengebied. Vroeger kwamen hier alle grote schepen binnen die via de Atlantische Oceaan Europa binnenkwamen. De haven die te vinden is in Alcântara is Doca do Santo, in de volksmond ook wel ‘docas’ genoemd. In totaal kunnen er 450 boten in dit havengebied liggen. Tevens vind je hier ontzettend veel restaurants en clubs die populair zijn onder zowel toeristen als de lokale bevolking.

Docas Alcântara Lissabon
Doca do Santo in Alcântara

Museu Nacional de Arte Antiga

Dit nationale museum voor oude kunst is gehuisvest in een 17e eeuws paleisachtig gebouw in Alcântara. Het museum bezit een uitgebreide collectie schilderijen, sculpturen, keramiek en andere kunstvoorwerpen uit verschillende periodes. Het bekendste schilderij is voor 1470 gemaakt en is gemaakt door Nuno Gonçalves. Hij was destijds hofschilder van Koning Alfons V.

Goedkoop overnachten in Alcântara Lissabon

Een groot voordeel van deze wijk is dat je er als toerist relatief goedkoop kan overnachten. Hoewel het gebied redelijk centraal ligt ten opzichte van de stad, kun je hiervoor een stuk minder geld een hotel of hostel boeken dan in de wijken Alfama en Bairro Alto.

Ook kun je in de wijk een boot huren om te overnachten. Dit is weliswaar niet zo’n luxe als een hotel, maar dit zeker een unieke ervaring.

Alcântara Lissabon
Een straat in Alcântara

Ponte 25 de april

In deze wijk vind je dus ook de welbekende Ponte de 25 Abril brug. De brug is vergelijkbaar in uiterlijk met de Golden Gate Bridge in San Francisco. Deze brug brengt je onder andere naar het meest bekende Christus beeld in Cachilhas. Daarnaast vind je er een prachtig overdekt winkelcentrum, gezellige restaurants en leuke boetiekjes.

Wil je naar overkant? Dan kun je het beste taxi of Uber nemen om daar te komen. Stap bijvoorbeeld op bij de LX Factory en stap uit bij het Christus beeld, in het dorp Almada of aan de rivier de Taag in Cacilhas. 

wijken Alcântara Lissabon
Ponte de 25 Abril in Alcântara

Stappen in Alcântara

Wij krijgen regelmatig de vraag: kun je goed stappen in Lissabon? Het antwoord is: ja, Lissabon heeft heel veel goede nachtclubs. Zeker in de wijk Alcântara vind je de beste nachtclubs van de stad. Lees meer over uitgaan in Lissabon. Echter, wees ook alert in deze nachtclubs: ook zakkenrollers kom je regelmatig tegen in de nachtclubs.

Ben je benieuwd naar de andere wijken in Lissabon. Klik dan op de onderstaande knop.

Bekijk alle wijken