Dit moet je weten over de Santa Justa lift

Misschien wel de beroemdste en mooiste lift van Portugal, Elevador de Santa Justa. Deze ijzeren lift verbindt de benedenstad Baixa met de wijken Chiado en Bairro Alto. De lift is begin van de 19e eeuw gebouwd om de steile heuvels van Lissabon te omzeilen. Tegenwoordig trekt de Santa Justa lift vooral veel toeristen en niet zonder reden. Eenmaal boven kun je genieten van een geweldig uitzicht over de wijk Baixa en de Taag!

Santa justa lift
Sante Justa lift

Santa Justa lift geen luxe

De lift is zeker geen overbodige luxe voor de inwoners van Lissabon. De lift brengt je namelijk 45 meter omhoog naar het Carmoplein (voluit Largo do Carmo). De fraai gebouwde lift werd ontworpen door ingenieur Raoul Mesnier du Ponsard en werd voltooid in 1902. Oorspronkelijk wordt de lift aangedreven door een stoommachine maar deze is in 1906 vervangen door een elektromotor. Tot 1998 was de lift de makkelijkste manier om de bovenstad te bereiken. Vanaf 1998 begon men met het aanleggen van het Baixa-Chiado metrostation. Met het ondergrondse metrostelsel kunnen de inwoners de roltrappen gebruiken die hen naar het Chiado plein leiden.

Elevador de Santa Justa
Santa Justa lift

In de ijzeren kooi die je omhoog brengt kunnen maximaal 25 personen tegelijk. De lift wordt aangedreven door de liftbediening beneden. Een ritje omhoog in de lift kost circa € 3,- persoon en voor € 1,50 extra kun je van het uitzicht genieten op het terras uitzicht van de lift. Hier kun je daar ook iets drinken terwijl je geniet van het adembenemende uitzicht.

Santa justa lift lissabon
Uitzicht vanaf de Santa Justa lift

Hoe kom je bij de Lissabon lift?

De lift is gelegen in de wijk Baixa (benedenstad). Als je met de trein komt, is het treinstation Oriente het makkelijkst. Met de metro ben je het snelst vanaf metrohalte Baixa-Chiado. Je kunt dan de rode (São Sebastião) en daarna de groene (Cais do Sodré) lijn nemen.

 

Indien je in het bezit bent van een Lisboa Card, dan is de Santa Justa lift gratis. Een Lisboa Card kun je vooraf kopen en geef je toegang tot het openbaar vervoer en verschillende bezienswaardigheden. Je koopt de kaart voor 24, 48 of 72 uur. Als je gebruikt maakt van het openbaar vervoer en meerdere bezienswaardigheden wil bezoeken, dan is een Lisboa Card vaak voordeliger.