Elevador Santa Justa

Wie is in Lissabon is moet zeker een kijkje nemen bij de Elevador Santa Justa. Deze prachtige lift in Gotische stij van 45 meter hoog verbindt de Santa Justa-straat (Baixa) met het Carmoplein (Chiado). Naast dat het een handig vervoersmiddel is, heb je bovenop de lift ook nog eens prachtig uitzicht over de stad.

Elevador Santa Justa

Misschien wel de beroemdste en mooiste lift van Portugal, Elevador Santa Justa. Deze ijzeren lift verbindt de benedenstad Baixa met de bovenstad Chiado en Bairro Alto met elkaar. De lift is begin van 19e lift gebouwd om de stijle heuvels van Lissabon te omzeilen. Tegenwoordig trekt de Elevador de Santa Justa vooral veel toeristen en niet zonder reden. Eenmaal boven kun je genieten van een geweldig uitzicht over de wijk Baixa en de Taag!

Elevador Santa Justa geen luxe

De lift is zeker geen overbodige luxe voor de inwoners van Lissabon. De lift brengt je namelijk 45 meter omhoog naar het Carmoplein. De fraai gebouwde lift werd ontworpen door ingenieur Raoul Mesnier du Ponsard en werd voltooid in 1902. Oorspronkelijk wordt de lift aangedreven door een stoommachine maar deze is in 1906 vervangen door een elektromoter. Tot 1998 was de lift de makkelijkste manier om de bovenstad te bereiken. Vanaf 1998 begon met het aanleggen van het Baixa-Chiado metrostation. Met het ondergrondse metrostelsel kunnen de inwoners de roltrappen gebruiken die hen naar het Chiadoplein leiden.

In de ijzeren kooi die je omhoog brengt kunnen maximaal 25 mensen tegelijk en wordt aangedreven door de liftbediening beneden. Een ritje in de lift kost 3 euro persoon en voor 1,50 extra kun je genieten van een prachtig uitzicht op het dak van de lift. Hier kun je ook iets drinken en tegelijk genieten van het adembenemende uitzicht.

Hoe kom je bij Elevador Santa Justa

De lift is gelegen in de wijk Baixa (benedenstad). Als je met de trein komt is het treinstation Oriente het makkelijkst. Met de metro ben je het snelst vanaf metrohalte Chiado.

Adres: R. do Ouro, 1150-060 Lisboa

Share on facebook
Share on google
Share on twitter

Zomer: Maart tot september dagelijks geopend van 09.00 tot 23.00.
Winter: Oktober tot maart dagelijks geopend van 09.00 tot 21.00.

Bespaar, geld en tijd tijdens je stedentrip naar Lissabon met een Lisboa Card. Je kunt kiezen uit een kaart voor 24, 48 of 72 uur. Je krijgt met een Lisboa Card gratis toegang tot meer dan 20 musea en attracties en je kunt gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Je kunt de kaart hier alvast aanvragen.