Feestdagen in Lissabon

Uiteraard heeft Lissabon ook te maken met feestdagen. Feestdagen in Lissabon kunnen heel leuk zijn, maar je dient er wel rekening mee te houden. Het kan zijn dat winkels of restaurants gesloten zijn tijdens feestdagen. Hieronder vind je de belangrijkste feestdagen. 

1 januari: Ano Novo (Nieuwjaarsdag)

Het is goed vertoeven in Lissabon tijdens oud en nieuw. Gezellige feesten op en rondom Rossio en een adembenemende vuurwerkshow zorgen voor een onvergetelijke ervaring. De vuurwerkshow vindt je rondom de Taag.

Op nieuwjaarsdag zijn echter de meeste bezienswaardigheden gesloten in Lissabon, houd hier dus rekening mee. Het openbaar vervoer wordt ook beperkt ingezet op nieuwjaarsdag.

feestagen Lissabon

25 april: Dia da Liberdade (Dag van de Vrijheid):

De dag dat Lissabon de vrijheid viert is op 25 april. Men herdenkt op deze dag de dood van Portugees’ bekendste dichter Luis de Camões. Ook op deze dag wordt er vuurwerk afgestoken rondom de Taag.

Op de Dag van de Vrijheid zijn de meeste bezienswaardigheden en winkels gesloten. Het openbaar vervoer rijdt ook beperkt.

1 mei: Dia do Trabalhador (de Dag van de Arbeid)

Dia do Trabalhador heeft zijn oorsprong in de strijd voor arbeidersrechten en wordt wereldwijd gevierd. Tijdens deze dag sta je stil bij de bijdragen van arbeiders aan de maatschappij. Ook wordt er bewustzijn gecreerd over arbeidskwesties. In Portugal en vele andere landen wordt deze dag vaak geassocieerd met vakbondsmarsen, protesten en evenementen die gericht zijn op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden, eerlijke lonen en sociale rechtvaardigheid.

Op de Dag van de Arbeid zijn de meeste bezienswaardigheden en winkels gesloten. Het openbaar vervoer rijdt ook beperkt.

5 oktober: Implantação da República (Dag van de Republiek)

Op 5 oktober 1910 vindt een grote volksopstand in Lissabon plaats. Hierbij wordt de monarchie van het land definitief beëindigd. Voormalig Koning Manuel II vlucht via Ericeira met zijn jacht naar Engeland. Op de Dag van de Republiek viert men de oprichting van de eerse Portugese republiek. Op deze dag vindt een officiële ceremonie plaats bij het stadhuis van Lissabon. 

Op deze dag zijn de meeste winkels en bezienswaardigheden gewoon open. Ook het openbaar vervoer rijdt doorgaans volgens de planning die op deze dag geldt.

feestdagen Lissabon

1 december: Restauração da Independência (Onafhankelijkheidsdag)

Op deze dag viert men de Portugese onafhankelijkheid van Spanje in 1640. De stad wordt gesierd door verschillende concerten op de straten, parades door de stad en andere festiviteiten.

Op deze dag zijn de meeste winkels en bezienswaardigheden gewoon open. Ook het openbaar vervoer rijdt op normale tijden.

25 december: Kerst

Net zoals in veel landen in Zuid-Europa kent men in Portugal ook alleen Eerste Kerstdag. Het is heerlijk vertoeven in Lissabon op Eerste Kerstdag. De prachtige lichtjes in en rondom de stad maken het ontzettend sfeervol. Tussen kerst en oud en nieuw zijn de winkels in Lissabon doorgaans gesloten om 19:00. 

feestdagen Lissabon
Praça Luís de Camões

Bekijk alle bezienswaardigheden in Lissabon via de onderstaande knop.

Bekijk bezienswaardigheden