Portugese eetgewoontes

Voordat je je reis naar Lissabon boekt is het handig om te weten wat de Portugese eetgewoontes zijn. In dit artikel nemen we je mee in de eetgewoontes. Die verschillen namelijk nogal dan dat van ons Nederlanders.

Pastelarias in Portugal

Een belangrijke eetgewoonte in de Portugese samenleving zijn de zogenaamde Pastelarias. Pastelarias zijn snack-zaakjes waar allerlei broodjes en hapjes te verkrijgen zijn. De pastelarias zijn vaak van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds rond een uur of 22:00 geopend. Een populaire snack die bij de pastelarias verkocht wordt zijn de ‘Pasteis de Belém’. Dit is een gerespecteerd en bekend Portugees zoet cakeje.

Portugese eetgewoontes

Portugese eetgewoontes

Hoe laat eten de Portugezen?

Lunch (Almoço)
Doorgaans beginnen de Portugezen hun dag met een espresso (ook wel bica genoemd) en een broodje in de pastelarias. Tussen 13:00 en 15:00 wordt er uitgebreid geluncht. De lunch wordt in Portugal gezien als de belangrijkste maaltijd van de dag. Bij veel restaurants in Lissabon zul je merken dat er voor een kleine €10,- een compleet menu geserveerd wordt. Zo’n menu bestaat in de basis vaak uit rijst met kip, vis of vlees.

Lanche
Rond 17:30 wordt er in de pastelaria een zogenaamde ‘lanche’ genuttigd. Dit is een toast met boter of een taartje in allerlei soorten en maten. Omdat de Portugezen pas dineren tussen 20:00 en 22:00, is een lanche wel nodig. Lanche staat eigenlijk voor een soort snack die vergelijkbaar is met een tosti.

Diner (Jantar)
Voor Nederlanders de belangrijkste maaltijd van de dag, voor Portugezen minder belangrijk. Portugezen dineren tussen 20:00 en 22:00. De meeste restaurants openen hun deuren rond 20:00. Let wel op dat veel restaurants op zondag- of maandagavond gesloten zijn. Uit eten gaan is overigens in Portugal (ten opzichte van andere landen in Europa) goedkoop. Voor €15,- per persoon kan je al een goed diner krijgen inclusief een aantal glazen drinken.

Portugese eetgewoontes: Wat je verder nog moet weten

Er zijn een aantal Portugese eetgewoontes waar je rekening mee moet houden. Je zult bijvoorbeeld merken dat wanneer je bij een restaurant gaat zitten dat er allerlei hapjes zoals olijven, kaas, brood en boter op je tafel worden gezet. Doorgaans is het niet zo dat deze hapjes een gift van het huis zijn. Ze worden gewoon op je rekening gezet. Je hoeft in Portugal overigens geen fooi te geven, al is dat wel gebruikelijk. Er zijn geen regels over de hoogte van de fooi.

De Portugezen zijn dol op vis. Het nationale visgerecht in Portugal is bacalhau. Deze vissoort is op maar liefst 365 manieren te bereiden. In Portugal wordt gezegd dat er op die manier voor iedere dag van het jaar een andere bereiding is. Daarnaast zijn calamares, sardientjes, dorade en zeebaars zeer populaire vissoorten.

Portugese eetgewoontes
Bacalhau

Portugezen zijn gek op koffie. De dag wordt begonnen met een espresso (bica) en daarmee wordt de dag ook beëindigd. Vaak wordt dit buiten de deur geconsumeerd. Een kopje koffie kost in Portugal vaak maar rond de 60 cent. Koffie drinken wordt echt als een sociale gewoonte gezien in Portugal. Een meia de leite is een combinatie van warme melk en koffie. Een galao is een koffie verkeerd. Wil je zelf aan de slag met een echte Portugese koffie? Bekijk dan eens een goede aanbieding voor een koffiemachine. Hiermee imiteer je het perfecte Portugese kopje koffie.

Plaats een reactie