Mouraria

Een van de meest typische Portugese wijken is Mouraria. Mouraria ligt ten noorden van Castelo de São Jorge. Mouraria wordt wel eens liefkozend de hipste wijk van Lissabon genoemd. In Mouraria ervaar je nog de typische Portugese levensstijl zoals die onder lokale bevolking is.  Vroeger trok de arme bevolking van Lissabon naar deze wijk.

Mouraria

Historie in Mouraria

Hoewel Lissabon een prachtige stad is, is er ook heel veel gerenoveerd de afgelopen jaren. Dit is natuurlijk niet erg, alleen dit zorgt er wel voor dat je niet meer de echte historische stad ziet zoals het vroeger was. In Mouraria is dit anders. Wanneer je de wijk bezoekt, zal dat je ook opvallen,  in Mouraria zijn namelijk lang niet zoveel renovatiewerkzaamheden geweest als in de rest van Lissabon. Wanneer je in Mouraria bent kun je ervaren hoe Lissabon er vroeger uit zag.

Mouraria

In tegenstelling tot de andere wijken van Lissabon is Mouraria nog typisch zoals het vroeger was: authentiek, leuk en gezellig. Mouraria wordt (nog) niet door veel toeristen bezocht en is daardoor erg populair onder de lokale bevolking.

Fado muziek in Mouraria

Waar de wijk Mouraria ook om bekend staat is het feit dat de Fado muziek hier als eerst werd gespeeld. Sterker nog: de Fado muziek is ontstaan in de wijk Mouraria. De Portugese prostituee Maria Servera bracht als eerst de Fado muziek naar de wijk. Deze vrouw overleed op 26-jarige leeftijd aan de gevolgen van tuberculose. Haar voormalig huis is ingericht als restaurant en heet tegenwoordig Maria do Mouraria – Casa de Fados. Dit restaurant is open van woensdag tot en met zaterdag van 20:00 tot 00:00 uur.

Fado

Street art in Mouraria

De reden waarom Mouraria ook wel de hipste wijk van de stad wordt genoemd heeft ongetwijfeld te maken met de street-art die de wijk te bieden heeft. Vanwege de lage prijzen van de huizen in Mouraria trokken veel kunstenaars in het verleden naar het stadsdeel toe, waardoor de wijk een creatieve broedplaats werd.

Bekijk alle wijken