Elevador de Santa Justa

Elevador de Santa Justa

Misschien wel de beroemdste en mooiste lift van Portugal, Elevador de Santa Justa. Deze ijzeren lift verbindt de benedenstad Baixa met de bovenstad Bairro Alto met elkaar. De lift is begin van 19e lift gebouwd om de stijle heuvels van Lissabon te omzeilen. Tegenwoordig is de Elevador de Santa Justa vooral een toeristische attractie en niet zonder reden. Eenmaal boven kun je genieten van een geweldig uitzicht over de wijk Baixa en de Taag!

Elevador de Santa Justa geen luxe

De lift is zeker geen overbodige luxe voor de inwoners van Lissabon. De lift brengt je namelijk 45 meter omhoog naar het Carmoplein. De fraai gebouwde lift werd ontworpen door ingenieur Raoul Mesnier du Ponsard en werd voltooid in 1902. Oorspronkelijk wordt de lift aangedreven door een stoommachine maar deze is in 1906 vervangen door een elektromoter. Tot 1998 was de lift de makkelijkste manier om de bovenstad te bereiken. Vanaf 1998 begon met het aanleggen van het Baixa-Chiado metro station. Met het ondergrondse metrostelsel kunnen de inwoners de roltrappen gebruiken die hen naar het Chiadoplein leiden.

In de ijzeren kooi die je omhoog brengt kunnen maximaal 25 mensen tegelijk en wordt aangedreven door de liftbediening beneden. Een ritje in de lift kost 3 euro persoon en voor 1,50 extra kun je genieten van een prachtig uitzicht op het dak van de lift. Hier kun je ook iets drinken en tegelijk genieten van het adembenemende uitzicht.

De lift is van maart tot september dagelijks geopend van 09.00 tot 23.00. In de wintermaanden is de lift van 09.00 tot 21.00 geopend.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *