Op deze pagina vindt u meer informatie over bezienswaardigheden in Lissabon.

dievenmarkt

Feira da Ladra (dievenmarkt) Lissabon

De dievenmarkt (Feira da Ladra) is de bekendste en leukste rommelmarkt in Alfama. Iedere dinsdag en zaterdag strijken hier lokale ondernemers neer om hun zelfgemaakte prullaria en andere spulletjes te verkopen. De bijnaam Dievenmarkt komt uit de vorige eeuw. Voor dieven was de Feira da Ladra destijds de enige plek waar ze gesloten spullen verder konden verkopen.Nog steeds worden er door sommige mensen spullen aangeboden waarvan de herkomst niet helemaal duidelijk is.

Wat vind je op Feira da Ladra?

De dievenmarkt Lissabon begint of eindigt bij Sāo Vincente de Fora, hier zijn voornamelijk mensen op kleedjes met zelfgemaakte prullaria te vinden. Hoe verder je komt hoe meer de markt op een rommelmarkt met tweedehands spullen gaat lijken. Antiek, meubels, tweedehands kleding, speelgoed, postzegels, munten en oude boeken zijn bijvoorbeeld spullen die je er zoal tegen komt. De markt is groot genoeg om er minimaal één of twee uur op rond te lopen.

Hoe kom ik bij Feira da Ladra (dievenmarkt)?

De Feira da Ladra is gemakkelijk te bereiken met de populaire Tram 28 of gewoon te voet vanaf station Santa Apolónia. De markt bevindt zich tussen Panteão Nacional en de kerk São Vicente. Adres: Campo de Santa Clara.

Let wel goed op je persoonlijke eigendommen, het heet niet voor niets de Dievenmarkt!

SL Benfica

Benfica Lissabon

Benfica Lissabon is één van de twee grote voetbalclubs die zich in de Portugese hoofdstad bevindt. SL Benfica is internationaal geroemd. Tot de jaren 80 was SL Benfica de grootste club van Portugal. De grote rivaal van SL Benfica is Sporting Lissabon , waar we eerder over geschreven hebben. Benfica speelt in de clubkleuren rood en wit.

Over SL Benfica Lissabon

Benfica heeft het grootst aantal leden van alle voetbalclubs ter wereld. Sinds 2006 heeft de club 160.000 leden. Deze leden verkiezen het bestuur van de club, wat ook bij andere grootmachten als Real Madrid en FC Barcelona gebeurt. De afgelopen 4 jaar is Benfica kampioen geworden van Portugal. De club troeft hiermee rivalen als Sporting Lissabon en FC Porto af.

Bekende Nederlandse oud-spelers van Benfica

Er zijn een aantal Nederlandse voetballers die bij SL Benfica hebben gespeeld. Zowel Pierre van Hooijdonk als Glenn Helder hebben bij de Portugese grootmacht gespeeld. Minder bekende spelers zijn Ola John, Bilal Ould-Chikh en Gaston Taument.

Stadiontour Benfica

Het is mogelijk om een stadiontour te doen door het stadion Luz. Je krijgt bij een ticket ook toegang tot het museum van Benfica, waar je de successen kan bekijken die de club door de tijd heen geboekt heeft. Tickets voor de stadiontour zijn hier. Kosten zijn €16,50.

Wedstrijden van Benfica Lissabon bezoeken

Benfica speelt dit seizoen nog veel wedstrijden. Het schema ziet er als volgt uit:

Sporting Lissabon

Als je eenmaal in Lissabon bent is het aan te raden om te kijken of de plaatselijke voetbalclub Sporting Lissabon voetbalt. Sporting Lissabon is onder andere bekend door de grootste voetballer die Portugal ooit heeft voortgebracht: Cristiano Ronaldo. De club kent een rijke historie en het prachtige Estadio Jose Alvalade is prachtig.

Wanneer speelt Sporting Lissabon thuis?

Je kan Sporting Lissabon bezoeken wanneer ze thuis spelen. Het stadion (Estadio Jose Alvalade) van de voetbalclub bevindt zich zo’n 6km vanaf het centrum (Rossio). Het is eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer. Je moet de metro pakken naar Campo Grande. Dit metrostation bevindt zich praktisch naast het stadion. Onderstaand treft u een overzicht met ALLE wedstrijden van Sporting Lissabon dit seizoen. Wanneer ‘Sporting Lissabon’ vooraan staat spelen ze thuis. Tickets voor de voetbalwedstrijden zijn hier te bestellen.

Stadiontour Jose Alvalade

Je kan tijdens je bezoek ook een stadiontour doen. Je leert het verleden van de club kennen en het prachtige stadion. Tickets voor de tour zijn te kopen bij het stadion zelf. Een bezoek aan het museum is inbegrepen bij de prijs die je betaalt voor een ticket. Samen kost dit €10,-. Maandag tot en met vrijdag is het stadion geopend van 11:00 tot 18:00.

Andere voetbalclubs in Lissabon

Sporting Lissabon is niet de enige voetbalclub in Lissabon. Sterker nog, er is een andere voetbalcub die eveneens erg bekend is in Portugal/Lissabon. Het gaat om de voetbalclub SL Benfica. Het bezoeken van SL Benfica is ook een ontzettend leuk uitje. Het stadion van Benfica werd in 2014 nog gebruikt voor de Champions League finale. Samen met Sporting strijdt Benfica vaak om de titel in de Portugese competitie. Benfica heeft eveneens grote namen grootgebracht!

street art in Lissabon

Street art in Lissabon

Een van de dingen die waarschijnlijk als eerste opvallen als je door Lissabon wandelt, is de hoeveelheid street art in de stad. Er zijn in vier ‘artspots’ in Lissabon die er voor veel toeristen én locals zeker toe doen.

LX Factory

Deze spot ligt vlakbij de Ponte de 25 Abril en is het ware walhalla van de streetarter. Naast de vele winkeltjes, cafés en kleine bedrijfjes vind je hier een diversiteit aan graffiti en muurschilderingen. Naast grote werken vind je hier ook prachtige kleinere werken. De meeste streetart is produceert tijdens het WOOL Urban Art Festival in 2012.

Avenida Fontes Pereira de Melo

Deze spot is in 2010 opgericht met als doel om de vervallen gebouwen weer kleur te geven. Tegenwoordig is deze plek één van de meest bekende street art plekken van de stad. Verschillende internationale kunstenaars van over de hele wereld hebben mee gewerkt aan het Crono Project. De gevels van de gebouwen zijn gebruikt als ware canvasdoeken. Deze plek is zeker de moeite waard om te bezoeken.

Alfama

Niet meteen de plek waar je aan denkt als je het over street art hebt maar ook in de oudste wijk van Lissabon vind je prachtige muurschilderingen en graffiti. Op de onderstaande foto is de gezelligheid en de Fado muziek afgebeeld.

Graça

Deze traditionele wijk is niet alleen de moeite waard voor de prachtige street art die hier te vinden is maar ook voor zijn totaliteit.  Deze volksbuurt heeft een authentieke Portugese sfeer waar je heerlijk kunt rond slenteren. Ondertussen kun je genieten van de vele muurschilderingen die zich in Graça bevinden. Hieronder vind je een paar kunstwerken die je zoal tegenkomt.

 

Er zijn verschillende street art tours die je kunt boeken. Een gids vertelt je meer informatie over de artspots en je krijgt een goed beeld van de stad. Leuk om eens te doen!